Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/herrebout/domains/pgbgids.nl/public_html/includes/functions/database.php on line 19

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/herrebout/domains/pgbgids.nl/public_html/includes/classes/seo.class.php on line 78

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/herrebout/domains/pgbgids.nl/public_html/includes/classes/seo.class.php on line 78
Hulpmiddelengids - hulpmiddelen vindt u hier
Waarschuwing Waarschuwing: Ik kan het configuratie bestand: /home/herrebout/domains/pgbgids.nl/public_html/includes/configure.php beschrijven. Dit is een potentieel risico - Stel de user permissies goed in.
PGB hulpmiddelengids
  
  PGBgids » WMO Hulpmiddelengids


Zoek dealer
 

Voer uw postcode in voor dealers in uw regio.
Categorieën
Informatie
Scootmobielen
Advies op maat
Hulpmiddelen via uw gemeentelijke WMO regeling Hulpmiddelen via uw gemeentelijke WMO regeling

WMO regeling (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) In Nederland wordt een groot gedeelte van de hulpmiddelen voor gehandicapten vergoedt of betaald door de gemeente waar men woonachtig is. De vergoeding of verstrekking maakt deel uit van de uitvoering WMO. Hulpmiddelen welke noodzakelijk zijn voor het zelfstandig functioneren vallen deels onder deze regeling. Per gemeente kunnen er verschillen zijn of ontstaan in uitvoering van deze wet en dus de vergoeding/verstrekking van hulpmiddelen. Hulpmiddelen worden vrijwel altijd in natura verstrekt, vergoeding achteraf is meestal niet mogelijk.

Over het algemeen komen hulpmiddelen welke noodzakelijk zijn voor transport en zelfstandig vervoer in aanmerking. Daarnaast vallen hulpmiddelen voor toilet, badkamer en het tillen onder de gemeentelijke WMO regeling. Vergoeding/verstrekking van hulpmiddelen voor mensen in een AWBZ instelling (met AWBZ indicatie) valt niet onder de WMO regeling.

Sinds de invoering van de WMO regeling in 2007 is elke gemeente verplicht de mogelijkheid te bieden voor een Persoonsgebonden (PGB)budget voor deze hulpmiddelen. De client krijgt dan een op basis van indicatie vastgesteld budget waarmee deze zelf het gewenste hulpmiddel bij een leverancier naar keuze kan aanschaffen. Het budget wordt over het algemeen vastgesteld aan de hand van een offerte van het geïndiceerde goedkoopst adequate hulpmiddel uit het voorkeuze pakket van die gemeente. Deze offerte wordt meestal geleverd door de gecontracteerde leverancier.

Meer over PGB:

Hier volgt een lijst van hulpmiddelen die geleverd kunnen worden via de gemeente*

- Scootmobiel
- Brommobiel (incidenteel)
- Rolstoel, hand- of elektrisch aangedreven
- Wandelwagens
- Hulpaandrijving voor de rolstoel
- Driewielfiets (met hulpmotor)
- Fiets met hulpmotor (incidenteel)
- Rolstoelfiets
- Douche - toiletstoel
- Toiletstoel
- Douchbrancard - Douchwagen
- Douchestretcher
- Toiletverhoger
- Aangepast toilet
- Tillift, verrijdbaar en plafondlift.
- Sta-lift
- Aanpassingen aan bovenstaande voorzieningen.
- Woningaanpassingen en toebehoren.

* Deze lijst is niet volledig en kan per gemeente in detail verschillen.

Staat het door u gewenste hulpmiddel hier niet bij kijk dan bij AWBZ regeling.

Om in aanmerking te komen voor één van bovenstaande hulpmiddelen dient u een aanvraag in te dienen bij het zorgloket van uw gemeente.

 

Persoonsgebonden (PGB) budget:

De gemeente is verplicht u de mogelijkheid te geven uw hulpmiddelen zelf met behulp van een zogenaamd PGB budget aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat men zelf een eigen leverancier en hulpmiddel (merk en type etc) kan uitkiezen. Een PGB budget wordt meestal voor een periode van 5 jaar verstrekt. Zonder aantoonbare medische noodzaak zullen reparaties, wijzigingen en aanpassingen binnen  de looptijd van 5 jaar ook van dit budget betaald moeten worden. Houdt bij hulpmiddelen (met name elektrische hulpmiddelen) rekening met het onderhoud, reparaties zijn meestal niet goedkoop en vrijwel altijd enkel door gespecialiseerd en deskundig personeel uit te voeren. Een onderhoudscontract is meestal geen overbodige luxe en vaak zelfs een eis van de gemeente.

Als er meerdere hulpmidelen noodzakelijk zijn kan er meestal per hulpmiddel gekozen worden voor een verstrekking in natura of voor een PGBbudget.

Opmerking: Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
 

 

Volgende
Informatie
Over PGBgids
Privacy
Mail Ons
Informatie
WMO regeling
AWBZ regeling
Zorgverzekeraar
Informatie
Importeurs informatie
Dealers informatie